Symposiums & Workshops

In this section, you'll find the symposiums and seminars organized by the Legal Research Chair in Food Diversity and Security (DDSA Chair).

Colloque Chaire DDSA/IICA : « L’agriculture comme vecteur de changement dans la transition vers des systèmes alimentaires durables » (2022)

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Présentation

Le mardi 8 novembre 2022, s’est tenue à l'Université Laval, à Québec, le Colloque « L’agriculture comme vecteur de changement dans la transition vers des systèmes alimentaires durables ». 

Les changements climatiques, la perte de biodiversité, les conflits dont celui en Ukraine de même que la pandémie de COVID-19 nous imposent de repenser la résilience et la durabilité de nos systèmes alimentaires. À l’aube de la COP-27 (Égypte en novembre) et de la COP-15 (Montréal en décembre), il est intéressant d’envisager l’agriculture comme un vecteur de transition des systèmes alimentaires vers plus de durabilité.

Il s'agissait du premier événement organisé dans le cadre de l’entente de coopération qui lie l’Université Laval et l’Institut Inter-Américain de Coopération en agriculture (IICA), ce colloque visait le transfert de connaissances scientifiques et expérientielles entre les acteurs des systèmes alimentaires des Amériques et Caraïbes. Il a été co-organisé par la Chaire de recherche en droit sur la diversité et la sécurité alimentaires (Chaire DDSA) et l'IICA, cette rencontre a été également l’occasion de souligner les 50 ans de la représentation d’IICA au Canada et les 80 ans de IICA au Costa-Rica.


Programme

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Présentation des conférenciers et conférencières

  • Geneviève Parent, professeure titulaire, Chaire de recherche en droit sur la diversité et la sécurité alimentaires, Université Laval : La transition des systèmes alimentaires : entre crise et momentum.
  • Yves Laurencelle, UPA Capitale Nationale Côte Nord : Le projet systèmes alimentaire territorialisé de la grande région de -SAT-Québec.
  • Gillian Flies, IICA Leader for rurality, Canadian food producer and regenerative agriculture advocate : (à venir)
  • Jiménez Molina, gestionnaire en Innovation, Renforcement Socioentrepreneurial et Entrepreneuriat Féminin, Fédération Québec Nationale des Producteurs de Cacao, Colombie : (à venir)
  • Gillian Flies, IICA Leader for rurality, Canadian food producer and regenerative agriculture advocate : (à venir)
  • Loya D. Tamini, professeur titulaire, directeur du Centre de recherche en économie de l’environnement de l’agroalimentaire, des transports et de l’énergie, Université Laval : Les impacts des crises de la COVID-19 et de la guerre en Ukraine sur le commerce agricole.
  • Jean-Charles Le Vallée, représentant IICA au Canada : Les systèmes alimentaires durables : indicateurs, performance, résilience.
  • Charlaine Bouchard, professeure titulaire, Chaire de recherche sur les contrats intelligents et la chaîne de blocs, Université Laval : Les nouvelles technologies au profit des systèmes alimentaires durables : Enjeux et défis de la chaine de bloc.
  • Lloyd Day, Deputy Director General of the Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) : Les 80 ans de l'IICA.
  • Françis Blouin, Julie-Ann Blouin et Sophie Blouin, Fédération de la relève agricole du Québec : Les défis et opportunités pour la relève agricole.
  • Silvia Castellano et Carlos Ruiz, Spécialistes/techniciens du programme d'IICA pour la jeunesse et l'équité entre les sexes : (à venir).

Partenaires de l'événement

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3rd edition of the annual Canadian Food Law and Policy Conference : "Innovations in agrifood law" (2018)

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The 3rd Canadian conference on food law and policy was held from September 25 to 27 in Quebec city. The theme for this year was Innovations in agri-food law.

Discussions surrounding new Canadian and Quebec food laws and policies not only focus on the importance of healthy, nutritious and safe food for all Canadians, but also the impact of individual and collective choices in this area on health, environment and the economy. These policies, which are currently being developed, will provide a new framework for Canadians to think about food security and will necessarily underpin important legislative changes.

In this context, it is most relevant to question the roles that agrifood law can and must play. Also, the 3rd edition of the Conference on Canadian Food Law and Public Policy, to be held at Laval University between September 25 and 27, 2018, has the main objective of presenting and discussing Canadian law as a source of social innovation, changes in agribusiness and more broadly in food diversity and food security. The challenges are many and important: noncommunicable diseases, food fraud the safety of food entering our territory, climate change, food security among indigenous people, etc. Addressing these challenges through policy and law requires creativity, while at the same time we have to deal with the framework of Canadian commitments on the international scene, including liberalization of agricultural and food trade and standardization.


Program

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Presentations of speakers


Studentsʼ posters

Raphaëlle Bach : Vers une alimentation  territorialisée durable, une recherche participative pour comprendre le système alimentaire de Québec.

Jessica Cytryn : Legal protection for Canadian origin-specific products: The case of ‘Quebec ice cider’.

Amy Hétu : Social media: a jungle of junk food adds targeted to children and teens. 

Morgane Leclercq : La sécurité semencière au Burkina Faso et au Sénégal, une recherche empirique.


Proceedings of the colloquium

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Partners

Workshop "Food Democracy: What is the scope of a sustainable right to food?" (2017-2018)

démocr alimDoctoral seminar "DémocrAlim" on the occasion of the French-speaking seminar "Towards a food democracy: what is the scope of a sustainable right to food?"

Under the direction of Dominique Paturel (UMR Innovation, UNESCO Chair in World Food Systems), Patrice Ndiaye (Institut Montpellier Management, Centre de recherches et d'études administratives de Montpellier) and Geneviève Parent (Faculty of Law, Laval University, Quebec (Canada), Legal Research Chair in Food Diversity and Food Security).

22-23 November 2017, 14-15 March and 16-17 May 2018 at the Institut Montpellier Management, La Maison des Sciences de l'Homme de Montpellier, Inra Montpellier.

On the occasion of the French-speaking seminar on the theme of the right to sustainable food as an element of a food democracy, which will take place in Montpellier in November 2017, March 2018 and May 2018, the seminar organizers propose to organize a doctoral seminar and to grant a scholarship to cover the costs of missions.

The seminar is part of the program of the French-speaking seminar "Towards a food democracy: the right to sustainable food". The program of the seminar envisages three doctoral sessions. The first session in November 2017 will be an opportunity for doctoral students to present and discuss their research. The second session scheduled for 

March 2018 will entrust the doctoral students with the organization of a round table and during the third and final session in May 2018, the doctoral students will propose a synthesis of the seminar.

Based on the concept of food democracy defined by Tim Lang (1999), the question of developing a sustainable right to food based on research in law (environmental, international, agri-food ...) but also in the humanities (sociology, political science, geography, management science ...). In the attention given to families with small budgets and to precarious individuals, the issue of access is of primary importance and is part of a broader reflection on new social rights (Fraser, 1998).

Which sources? "Hard" law; "so|" law, regulation or law; recommendations, guidelines? What content? Right to food security, right to health, right to justice, right to citizenship? What scope? Peremptory law, objective of public policies ...


Document

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International Symposium on Food Security and Nutrition in the Age of Climate Change (2017)

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In September 2017, Geneviève Parent, holder of the DDSA Chair, has chaired the Scientific Committee of the International Symposium on Food Security and Nutrition in a Changing Climate organized jointly by the FAO and the Ministère des relations internationales et de la Francophonie of Québec. The videos of the symposium are online and available at the following address: https://www.youtube.com/playlist?list=PL3VbFYYm8_nvSyQKki9lT4anknnU0Spil (french only).

The International Symposium was in line with the major orientations of Quebec's international policy, through its contribution to a more sustainable, equitable and secure world. The Government of Québec will continue its e{orts as a committed player in the fight against climate change, with this growing interest in issues related to food security and nutrition.

It is with great pride that the publication of the Proceedings of this Colloquium was o{icially launched on Thursday, October 18, 2018 on the sidelines of an event organized within the framework of the Committee on World Food Security. This book, which is the result of a lengthy process of synthesizing the presentations and analyzing the interactive workshops, will be available on the o{icial Colloquium page at the following link: http://www.mrif.gouv.qc.ca/en/salle-de-presse/evenements-speciaux/Colloque-san. Ms. Parent is also co-editor.


Proceedings of the colloquiu

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2nd International Symposium of the DDSA Chair : "Food: Between Territory and Health" (2016)

imageProblematic

The dialogue between science and food and nutrition is traditionally marked by compartmentalized thinking. However, these reflections carried out in silos such as "food-health", "food-territory" and "health-territory" would benefit from being pooled and confronted. The concept of food security (established by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in 1996), that of sustainable food (FAO, 2010), then that of food and nutritional security (FAO, 2012), invites us to do so by being cross-cutting and by including the cultural, social and 

environmental dimensions of food, while emphasizing the importance of promoting and protecting diversity in food, from seeds to production methods.

In a context where all the texts, guidelines and other documents from di{erent international organizations (FAO, WHO, etc.), including recent developments in the area of the right to food, advocate the need to build territorialized food systems for better food and nutritional security, this pooling of thoughts is not only necessary, but essential. These recent international developments invite us to adopt a more systemic and sustainable vision of food, less medicalized and less oriented towards purely economic considerations. This 2nd international conference of the Research Chair in Law on Food Diversity and Food Security (DDSA Chair) is co-organized with Alliance santé Québec and is intended to be an opportunity to reflect in a coherent manner on the di{erent relationships between food and territory with respect to a holistic conception of health and well-being.


Objectives

  • To continue the reflection on territorialized food systems initiated at the 1st symposium of the DDSA Chair in 2015;
  • To provide a transversal and coherent vision of food and nutrition that decompartmentalizes the sectors of agriculture, agri-food, health and occupation of the territory in a perspective of sustainable health;
  • Rethink the articulation between the prevention of nutritional diseases and the promotion of sustainable and territorialized agriculture and food;
  • To present and discuss the challenges posed by the construction of territorialized food systems;
  • Strengthen and share knowledge between actors (civil society, companies, researchers, associations, municipalities and governments, producers, distributors, processors, population);
  • Pursue the development of France-Quebec-Latin America-Caribbean cooperation in terms of food diversity and territorialized food systems;

Topics on the agenda include

  • To continue the reflection on territorialized food systems initiated at the 1st symposium of the DDSA Chair in 2015;
  • Influencing factors for sustainable diet and health;
  • Overall nutritional quality;
  • Collective food service;
  • The link between agriculture and healthy, sustainable and territorialized food;
  • The difficult adaptation of international food standards to territories;
  • Avenues for change : The Potential of Cities and Municipalities.

Program

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Presentations of speakers


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Partners

communaute-metropolitaine-quebecAgence_universitaire_de_la_francophonie  dd_logo_ecoresponsableRegion_Bretagne

Workshop "Conservation and Development of Ancestral/Indigenous Plant Genetic Resources: Challenges, Tools and Perspectives. Sharing the Canadian, Mexican and American Experiences" (2016)

imageThe overall objective was to bring together key stakeholders from the United States of America, Mexico and Canada, including indigenous people, involved in conservation and utilization of diversity in crops plants with particular emphasis on crops relevant for indigenous agriculture. The participants including individuals from governmental and non-governmental organizations, from universities and seed savers were expected to share information and to elaborate the complementarity of each other’s activities to the benefit of food security, economic and ecological resilience.


Program

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Presentations :


Documents :

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Summary report | Final report

International Symposium "The Territorialized Agri-Food Systems : Source of Diversity and Tool for Integration and Competitiveness" (2015)

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Co-organized by the DDSA Chair and the UNESCO Chair in World Food Systems

The concept of Territorialized Agri-Food Systems (TAS) emerged in the last few years in France. It now forms a strong matrix to work towards food systems that are more respectful of cultural and biological diversity in order to fulfill the several components of food security while getting along with the globalized consumption system. This new concept stresses the importance of the optimization of the local integration systems. While taking an historical perspective, we suggest that globalization fragments the systems by increasing the division of work and widening distances between the production site of inputs of all nature and the fabrication site of finished goods, but also between the production site and the consumption of these products. The TAS are more established on networks of local agriculture businesses, agri-food businesses and services using local resources and taking into account the criteria of sustainable development. These two types of systems serve di{erent stakeholders and may certainly coexist. Even if there is a lot of initiatives emerging in the Americas that are clearly part of the TAS, this concept is not well known and recognized and it seems interesting to analyze this concept that reflects di{erent perspectives. A territorialized di{erentiation strategy may also be a tool for food diversity and competitiveness in a context of globalized market.

Therefore, it is necessary to consider other economic and legal tools that can be used to promote the TAS in order to contribute to food diversity.


Symposium Objectives

  • To present and debate on the TAS concept with American continent perspective;
  • To present and debate on economic and legal tools promoting TAS in order to contribute to food diversity and to the development of TAS;
  • To strengthen the knowledge, sharing the expertise between stakeholders (civil society, businesses, researchers, associative movement, municipalities, governments, producers, distributors and food processors);
  • To develop inter-American cooperation in the Americas and between Europe and the Americas regarding TAS.

Program

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Presentations of speakers


Proceedings of the colloquium

programme 


Québec DeclarationENG FR ESP 


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Conferences & Communications

Here you'll find the latest conferences and communications by DDSA Chair researchers.
 

2021

  • Parent G., Engelhardt K. (WHO), Shats K. (UNICEF), Campisi M.C. (IDLO - Intergovernmental organization), Vidar M. (FAO), Side event HR, Nutrition and law, How to legislate for food systems transformation: Constitutions, framework laws and sectoral interventions dans le cadre du The 49th Session of the Committee on World Food Security (CFS), 11-14 octobre 2021.

  • Parent G. Table ronde Sur les contributions de la dynamique Entreprises – États – Communautés à la réalisation des ODD , dans le cadre du 16E congrès du Réseau international de recherche sur les organisations et le développement durable (RIODD), Montpellier, 28 septembre-1er octobre 2021.

  • Parent G., La transition vers des systèmes alimentaires équitables et durables: enjeux et perspectives, dans le cadre du congrès annuel de l’Ordre des agronomes du Québec Agronome et société : partenaires de changement, Laval, 24 septembre 2021.

  • Parent G., Law for enhance sustainability and nutrition in food systems, dans le cadre de la conférence virtuelle Food security and international law du Institute of International Politics and Economics de Belgrade, 15 septembre 2021.

  • Parent G., « Quelle place pour le droit dans les systèmes alimentaires territorialisés? » Participation à la table ronde pour le lancement du JuriDoc « Le droit à la ferme », 13 septembre 2021.

  • Parent G., « Le mouvement pour une alimentation durable et les enjeux pour les Éleveurs de porcs du Québec. » Conseil d’administration des Éleveurs de porcs du Québec, 3 septembre 2021.

  • Parent G., Modou K.L., Histoire du commerce international des produits agricoles, dans le cadre de l’Atelier national sur le commerce et l’achat institutionnel des produits agricoles locaux, UPA-Développement international, 4-6 août 2021.

  • Parent G., Le droit comme vecteur de changement pour des systèmes alimentaires équitables et durables, dans le cadre de la concertation en marge du Sommet mondiale de l’alimentation Nourrir l’humanité durablement – Assises juridiques pour des systèmes alimentaires plus durables, 25 mai 2021.

  • Parent, G., « L’Abitibi-Témiscamingue doit-elle développer un système alimentaire territorialisé? » Journée d’actualité sur l’exploration de pistes d’action pour favoriser l’autonomie alimentaire, Fédération de l’Union des producteurs agricoles d’Abitibi-Témiscamingue, 22 mars 2021.

  • Parent G., Le droit et la sécurité alimentaire et nutritionnelle, dans le cadre des séminaires en nutrition (NUT70501, NUT70502, NUT70511, NUT70512), Université de Montréal, 10 février 2021.

2020

  • Parent G., Présentation des résultats de la recherche juridique dans le cadre du projet CoEx, Atelier CoEx, 5-6 novembre 2020.
  • Parent G., Consultations on legislative entry points to improve nutrition in the context of food systems. World Food Organization, WHO, UNICEF, 22 octobre 2020
  • Bodiguel, L., « Décrypter le fonctionnement du système d’acteurs et leurs décisions » (Mobiliser les compétences des collectivités en faveur d’une alimentation durable), Séminaire final de la Recherche -action FRUGAL, 24-25 sept. 2020 (online).
  • Parent G., La sécurité alimentaire en temps de pandémie, dans le cadre du Séminaire Les causes et les conséquences des pandémies : une approche multidisciplinaire, Université Laval, 22 septembre 2020.
  • Parent G., Projet de convention internationale pour la promotion et la protection de la diversité agricole et alimentaire. Rencontre Mouvement pour la gestion de l’offre, 18 septembre 2020.
  • Parent G., Projet de convention internationale pour la promotion et la protection de la diversité agricole et alimentaire. Conseil d’administration de l’Union des producteurs agricoles – Développement international, 22 juin 2020.
  • Parent G., La sécurité alimentaire en temps de pandémie. Séminaire multidisciplinaire sur l’étude des pandémies de l’École supérieure d’études internationales, 11 juin 2020.
  • Parent G., La sécurité alimentaire et nutritionnelle durable à l’heure de la COVID-19. Table québécoise pour une saine alimentation, 2 juin 2020.
  • Parent G., Groleau M., Projet de convention internationale pour la promotion et la protection de la diversité agricole et agroalimentaire. Conférence annuel sur la politique laitière, Ottawa, 5 février 2020.

2019

  • Bodiguel, L., « Système alimentaire territorial et démocratie alimentaire », Journées des ateliers du GdR NOST, Paris, 25 juin 2019.
  • Bodiguel, L., « Projet alimentaire territoriaL (PAT) : innovation politique, innovation juridique ? », Forum Droit et Changement social, Nantes, 29 mars 2019
  • Parent G., Defining the field of food law and policy. Looking back : a view from Francophone Canada. Annual Canadian food law and policy conference, Université de Toronto, Toronto, 7-9 novembre 2019.
  • Parent G., Is WTO meeting Millenials Expectations? 39th Geneva week de l’Organisation Mondiale du Commerce, Genève, 16-18 octobre 2019.
  • Parent G., Le droit en matière de sécurité alimentaire : petites histoires de la coopération franco-québécoise. Séance de l’Académie d’Agriculture de France, Paris, 9 octobre 2019.
  • Parent G., La sécurité alimentaire. École internationale d’été sur la sécurité alimentaire. Planète sucre : pouvoirs et savoirs. Québec, Université Laval 6 mai 2019.
  • Parent G., Les organisations internationales et le sucre. École internationale d’été sur la sécurité alimentaire. Planète sucre : pouvoirs et savoirs. Québec, Université Laval 6 mai 2019.
  • Parent G., Berthelot J., Pourquoi et comment intégrer des normes sociales et environnementales dans les règles des négociations commerciales à l'Organisation mondiale du commerce (OMC)? Débat organisé par les sections "Sciences humaines et sociales" et "Économie et politique" de la Compagnie, en collaboration avec la Chaire de recherche en droit sur la diversité et la sécurité alimentaires de l'Université Laval, Canada.  Paris, 27 mars 2019.
  • Parent G., Buckingham D., Moyse P.E. Food revolution and the law of food: Les enjeux locaux, nationaux et internationaux. Food For Law Week, Université McGill, Montréal, 18 février 2019.

2018

  • Muñoz Ureña, H., Avances del proyecto de ley sobre el derecho a la alimentación en Costa Rica, presentación de acciones realizadas en el marco del derecho a la alimentación por parte de los miembros ODA-ALC, VIII rencontre régionale de l’Observatorio de cooperación internacional para el desarrollo (AECID), la FAO et l’Observatorio del derecho a la alimentación de América Latina y el Caribe (ODA-ALC), Cartagena de Indias, Colombie, 28 novembre 2018.
  • Desjardins, M-C., Pesticides et agriculture: exploration des rapports entre droit étatique et normes privées, Colloque annuel de l’Association québécoise de droit comparé, Université McGill, 2 novembre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., Desafios en los sistemas alimentarios sostenibles de Costa Rica: Es posible eliminar el hambre y la malnutrición para el 2030?, organisé par l’Asamblea legislativa de la Repùblica de Costa Rica, la FAO et le Frente Parlamentario contra el hambre de América Latina y el Caribe, San José, Costa Rica, 18 octobre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., "Experiencia de Costa Rica: el proyecto de ley Marco sobre el derecho humano a la alimentación y la seguridad alimentaria – un enfoque de gobernanza inclusiva", 1er Séminaire international en seguridad alimentaria y nutricional: Latinoamérica frente a nuevas formas de abordar la SAN: una revision de tendencias y experiencias, organisé par la Rectoría adjunta, la Facultad de ciencias de tierra y mar, la Escuela de ciencias agrarias, el Programa UNA-Vinculacion, y la Maestria en gerencia de la seguridad alimentaria y nutricional (MGSAN) de la Universidad Nacional et la FAO, Heredia, Costa Rica, 17 octobre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., “Experiencia de Costa Rica: el proyecto de ley Marco sobre el derecho humano a la alimentación y la seguridad alimentaria – un enfoque de gobernanza inclusiva-“, Dialogo con referentes del sector académico Fortalecer los conocimientos sobre la alimentación y la nutrición en Paraguay: un desafío para la garantía del derecho humano a la alimentación, organisé par la FAO, Asuncion, Paraguay, 4 octobre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., “La disparition de la distinction entre l’aliment et le médicament au Costa Rica, à partir de l’exemple de la publicité”, organisé par Health Hub: Politic, Organizations and Law, Université de Montréal, Montréal, Canada, 4 octobre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., “Le projet de loi cadre sur le droit humain à l’alimentation et la sécurité alimentaire au Costa Rica – une approche de gouvernance inclusive-“, 3ème édition du Colloque Canadien en droit et politiques publiques agroalimentaires, Université Laval, Québec, Canada, 27 septembre 2018.
  • Muñoz Ureña, H., “El derecho humano a la alimentación en el proyecto de ley Marco del derecho humano a la alimentación y a la seguridad alimentaria y nutricional y el derecho humano a la alimentación en el siglo XXI”, Escuela de nutrición de la Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica, 30 août 2018
  • Desjardins M-C., “Access to justice for workers and fair-trade international certification”, Fair Trade International Symposium, Portsmouth (UK), 27 juin 2018.
  • Muñoz Ureña, H., “La disparition de la distinction entre l’aliment et le médicament au Costa Rica, à partir de l’exemple de la publicité”, Journées d’études interdisciplinaires: Les frontières de l’aliment, Département des sciences agronomiques, alimentaires et agroenvironementales de l’Universita di Pisa, Pisa, Italie, 7 juin 2018.
  • Couture Ménard, M-E., Desjardins, M-C. et E. Vézina, « L’encadrement de la publicité destinée aux enfants au Canada et au Québec pour lutter contre l’obésité infantile », Colloque La gouvernance de proximité: usages et sens pour le droit, Université de Sherbrooke, 17-18 mai 2018.
  • Parent, G., Les enjeux juridiques commerciaux canadiens, Atelier régional de l’Institut canadien des politiques agroalimentaires (ICPA) et l’Institut alimentaire Arrell de l’Université de Guelph, Guelph, 21 mars 2018.
  • Parent G., Protection du territoire et des activités agricoles : où en sommes-nous 40 ans après l'adoption de la LPTAA?Activité de réflexion. 40ème anniversaire de la Loi sur la protection du territoire et des activités agricoles. Montréal, 9 novembre 2018.
  • Desjardins, M-C., L’usage des pesticides dans le contexte de la certification équitable, Cycle de conférence du Centre de recherche sur la régulation et le droit de la gouvernance et du SAGE, Université de Sherbrooke, 8 janvier 2018.

2017

  • Parent, G., “Food justice and the right to food: five years since the special rapporteur on the right to food’s mission to Canada”, 2nd annual national conference on food law and policy in Canada, Ottawa, 3 novembre 2017.
  • Parent, G., « Le concept de sécurité alimentaire mondiale durable », École internationale d’automne en sécurité alimentaire : Les enjeux du sucre dans la société et le monde. Québec, Université Laval, 30 octobre 2017.
  • Parent, G., « Synthèse et Conclusion », Colloque international Sécurité alimentaire et nutritionnelle à l’heure des changements climatiques, organisé par le Gouvernement du Québec et la FAO, Québec, 24-27 septembre 2017.
  • Parent, G., « Le droit à l’alimentation pour tous : le rôle des autorités régionales et locales », Colloque annuel de l’ACFAS, mini-symposium 617 – Agronuméricus : que sera l’agriculture dans un monde numérique ? Montréal, 12 mai 2017.
  • Parent, G., « Perspective juridique sur les enjeux et défis de la sécurité alimentaire durable », les Ateliers Parlons Bouffe de L’Institut National de l’alimentation et des aliments fonctionnels (INAF), à Québec, 7 avril 2017.
  • Parent, G., Les défis de la diversité alimentaire : perspective juridique, Union des Producteurs Agricoles, Longueuil, 23 janvier 2017.

2016

  • Parent, G., « Les déterminants de l’alimentation et de la santé durables: perspective juridique », dans le cadre du colloque international L’aliment(ation), entre territoire et santé, Québec, Université Laval, 6-7 octobre 2016.
  • Parent, G., conférencière invitée dans la cadre de la table ronde « Y a-t-il un avenir pour la souveraineté alimentaire? », Montréal, 21 septembre 2016.
  • Buist, M-E., « Systèmes alimentaires territorialisés au Québec », Midi-SAM, Innovation et agriculture, Place du Mont-Royal, Montréal, 1 juin 2016.
  • Parent, G. et al., « Les systèmes alimentaires territorialisés et les projets "100 initiatives d’alimentation responsable et durable" en France, au Québec et au Costa Rica », Réseaux alimentaires alternatifs au Québec. Perspectives comparatives, 84e Congrès de l’ACFASMontréal, 12-13 mai 2016.
  • Parent, G., « Passer sous la table: le temps des commensaux », Entre campagnes et villes – cultures cherchent cultures : vers la conception d’un espace destiné au partage des connaissances et des expériences agriculturelles, 84e Congrès de l’ACFAS, Montréal, 11 et 12 mai 2016.
  • Parent, G., “The importance of genetic resources and knowledge preserved by indigenous people and communities for food security”, Conservation and Development of Ancestral/Indigenous Plant Genetic Resources: Challenges, Tools and Perspectives. Sharing the Canadian, Mexican and American Experiences, Québec, Université Laval, 10-11 mai 2016.
  • Parent, G., « Les changements climatiques et la sécurité alimentaire au Québec », Gestion des risques dans un contexte de changements climatiques, Université Laval, 7 avril 2016.
  • León Guzmán, M., “100 Iniciativas locales para la alimentación responsable y sostenible en Costa Rica”, Taller de Intercambio de Experiencias. Cadenas Cortas Agroalimentarias, FAO, Mexique, 15 mars 2016
  • Parent, G., « Le Tribunal international Monsanto à La Haye ou la dénonciation de l’impunité des entreprises transnationales et de leurs dirigeants », dans le cadre de la table ronde Pesticides : Quels enjeux pour la santé, Université Laval, 23 février 2016.

2015

  • Parent, G., « Synthèse et conclusions », Food and Nutrition Security and Sovereignty for Cities and Regions, 3e Forum mondial sur le développement économique local (LED), Turin, 13-16 octobre 2015.
  • Parent, G. « Les SAT comme outil d’intégration et de durabilité: table ronde sur les enjeux juridiques nationaux et internationaux », dans le cadre du colloque international Les systèmes alimentaires territorialisés : source de diversité et outil d’intégration et de compétitivité, Québec, Université Laval, 1-2 octobre 2015.
  • Parent, G., « L’exception agricole en 2015 », dans le cadre du colloque international Vingt ans de droit de l’OMC : Regards critiques sur un système en constante évolution, Château Laurier, Québec, Canada, 17-19 septembre 2015.
  • Parent, G., « Vers une meilleure cohérence du droit régional, national et international », dans le cadre d’une journée de réflexion de la Table de travail sur la mise en marché, Longueuil, 30 juin 2015.
  • Bodiguel, L., Del Cont, C., Di Lauro, A., Friant Perrot, M.,Garde, A. et G. Parent, “Risk and Food Law” Food Technology 2015 Conference: Frontiers in Food Science for Feeding the World, juin 2015.
  • Buist, M-E, Parent, G., et M-C. Desjardins, “El derecho y los sistemas alimentarios territorializados” IV Congreso International Observatorio de la alimentacion & Fundacion Alicia, Otras maneras de Comer, Barcelone, 9-12 juin 2015.
  • Desjardins, M-C., “The possible role of consumer to ensure a better respect of Fairtrade standards: the potential of Canadian consumer law”, 5th Fair Trade International Symposium, Milan (Italie), 30 mai 2015.
  • Buist, M-E, « Le droit comme outil de valorisation du territoire et de différenciation des produits agricoles locaux », Régulation du secteur agricole : des produits au territoire, 83e Congrès de l’ACFAS, Rimouski, 25 au 29 mai 2015.

2014

  • Parent, G., « Le droit comme outil de diversité et de sécurité alimentaires », L’agronomie, la science au centre de la qualité de vie des collectivités, Congrès annuel des agronomes du Québec, Vaudreuil, 2-3 octobre 2014.
  • Parent, G., « Table ronde : Situation alimentaire mondiale : 6 ans après la crise », organisée en collaboration avec le Ministère des relations internationales et de la francophonie, Forum économique international des Amériques/ Conférence de Montréal, 20e édition, 9-12 juin 2014.
  • Parent, G., « Synthèse et conclusions », Colloque annuel international de la Chaire UNESCO Alimentations du monde: Alimentation : vers de nouveaux modes de consommation ? Montpellier, 31 janvier 2014.